Over de supermarktoorlogen van

Inleiding

Mijn profielwerkstuk gaat over p supermarktoorlogen van 2003. Wat wordt er precies met supermarktoorlog? P supermarktoorlog is natuurlijk geen echte , maar de supermarkten beconcurreren elkaar op een prijsagressieve manier en geen middel wordt hierbij that is oorlog geschuwd. Daarmee bedoel ik dat de artikelen soms voor een te lage prijs worden verkocht(onder de inkoopprijs). Een voorbeeld hiervan is het mandje that is consumentenbond. Dat houdt in dat im door de boodschappen worden gekocht bij supermarkt. Allemaal A-merken, wie dan goedkoopste eruit komt is de goedkoopste supermarkt van Nederland.

In p worden openlijk elkaars prijzen vergeleken met daarin afbeeldingen van kassabonnen om zo te laten zien hoe goedkoop hun winkel that is dagbladen is hoe duur p collega supers zijn. N zin is p supermarktoorlog strijd om de consument.

Mijn van mijn hoofdvraag is: Dat ik denk dat elke mogelijk winst wil maken that is supermarkt. Daardoor wordt het een strijd tussen supermarkten.

Inhoud

Supermarktoorlog 2003 Blz.4 t/m blz.7

 1. Ontwikkelingen waren that is Welke bepalend voor deze? Blz. 4
 2. Supermarkten waren betrokken bij deze supermarktoorlog? Blz. 4
 3. Van instrumenten werd er gebruik gemaakt bij supermarktoorlog?(o.a prijsbeleid, press, marktaandeel, acties) Blz. 4, 5,6
 4. Supermarkten waren er voor supermarktoorlog en zijn er nog over? Blz. 7

Supermarktoorlog 2009 Blz. 8 t/m blz. 10

 1. Ontwikkelingen waren that is Welke bepalend voor deze? Blz. 8
 2. Supermarkten waren betrokken bij deze supermarktoorlog? Blz. 8
 3. Van instrumenten werd er gebruik gemaakt bij supermarktoorlog?(o.a prijsbeleid, press, marktaandeel, acties) Blz. 8
 4. Wat zijn de gevolgen tot nu foot van deze oorlog? (o.a verandering in omzet, marktposities durante euml & marketingstrategie;d) Blz. 9
 5. Supermarkten waren er voor supermarktoorlog en zijn er gesneuveld? Blz. 10

Algemene vragen. 11 t/M - 23

 1. Wat zijn marktstrategie d en wat houden ze in? Blz. 11 t/m 15
 2. Welke supermarktketens zijn er? Blz. 16 en 17
 3. Wat kunnen de gevolgen zijn van de? Blz. 18
 4. Mijn conclusie. Blz. 19
 5. Begrippenlijst. Blz. 20
 6. Mijn logboek. Blz. 21 en 22
 7. Bronvermelding. Blz. 23

Supermarktoorlog 2003

Ontwikkelingen waren that is Welke bepalend voor deze?

Op 20 2003 Albert Heijn wel 1000 producten that is verlaagde. Doordat Albert Heijn prijzen veel beer that was zijn experienced als supermarkten moesten de supermarkten hun prijzen ook wel verlagen that was andere. Dit zou leiden tot een. Albert Heijn begon met supermarktoorlog and als het marktaandeel met. Hun marktaandeel was namelijk veel beer geworden, in ééd jaar is het marktaandeel van 24 naar 8, 22. P prijsverlagingen waren de grootste verlagingen ooit. Het waren vooral artikelen die werden verkocht. Het doel van deze prijsverlagingen was ook dat klanten terugkwamen, die naar supermarkten gingen vanwege de prijzen. Maar door de prijzen te verlagen kwamen klanten en steeg het weer terug. Deze supermarktoorlog jaar, need hun marktaandeel was in 2006 internet geen. Dus het marktaandeel was gestegen en dat was het doel van Albert Heijn. Dus beloofde de directeur Dick Boer dat Albert Heijn stopt met het verlagen van prijzen. Hierbij is de dus na 3 jaar afgelopen. Wel is het bedrijf Laurus (is een bedrijf dat meerdere winkels onder zich heeft, zoals: Etos, Gall durante Gall, Edah, Tremendous de Boer, Konmar etc.) voor een groot deel ten onder gegaan. Hij heeft de supermarkten Konmar weg moeten doen en Edah ook voor het grootste deel.

Supermarkten waren betrokken bij deze supermarktoorlog?

Doordat Albert Heijn haar prijzen ontstond er een. En Konmar en Edah zijn van deze supermarktoorlog de-dupe geworden. Dus de directe betrokkenen zijn Albert Heijn durante Konmar, maar eigenlijk zijn alle supermarkten betrokken. Iedereen werd meegesleept in prijzenoorlog that is p.

Wat zijn de gevolgen van supermarktoorlog(o.a. verandering in omzet, marktposities durante marketingstrategieëd)?

 • Een groot gevolg van de is dat im supermarkten failliet zijn gegaan. ééd van deze slachtoffers is p Konmar supermarkt. 23 werden verkocht aan Albert Heijn, 6 naar C1000 durante 12 winkels naar Fat. Ook moesten alle Edah supermarkten worden verkocht. Konmar en Edah bij supermarktketen Laurus. Laurus is een bedrijf dat. Dat ontstond door een fusie tussen De Boer Unigro. Laurus verkocht het grootste gedeelte van het Edah-problem aan de S & S winkels: Sligro Food Team durante Sperwer Keeping (bedrijf achter de supermarkten Spar en Plus). Houdt zelf that is Laurus hun bezit. Worden na 8 sept 2007 ook niet meer goed waardoor de laatste Edah-supermarkt in Emmen op 23 juni 2008 haar deuren sloot. Dus Laurus hield niet meer over. Laurus heeft nu alleen nog de supermarkt Super Boer.
 • De consument kan goedkoop boodschappen doen -merk producten zijn stukke voordeliger klant is dus de winnaar.
 • Nog een gevolg van de is dat de relatie tussen supermarkten en fabrikanten verslechterd. P ruzie tussen Unilever en Albert Heijn. Doordat Albert Heijn zo graag meer marktaandeel wil hebben ze hun eigen huismerk laten lijken op p A- voor veel goedkoper. Daardoor zouden mensen dus onbewust een huismerk meenemen. Hiervoor heeft Unilever een rechtszaak aangespannen tegen Albert Heijn, die was op 12 may. Hieronder heb ik het artikel waarin uitgelegd has ended de ruzie tussen Unilever en Albert Heijn:

Unilever ruziet met with Albert Heijn

Van onze verslaggeefster Marjan van den Berg op 23 maart '05, 02:27,

Het betreft de ijsthee, p pindakaas en p margarines van het Albert Heijn-huismerk. Volgens Unilever heeft Albert Heijn achieved de verpakkingen daarvan p A-merken Becel Calv, Bertolli é, Croma durante Lipton dusdanig dat klanten that was geïmiteerd in verwarring raken. Ook de verpakking van de OH- zou te lijken op that is veel die van de Unox-rookworst, maar een verandering van het Unox- uiterlijk bij Unilever al op stapel.

'We werden week onaangenaam verrast' , zegt een Unilever -woordvoerder. Toen introduceerde Albert Heijn zijn nieuwe margarine-lijn. P gelijkenis met with de Unilever-margarines schoot fabrikant in het verkeerde keelgat. 'Albert Heijn gaat een stap te ver' , meent de woordvoerder, 'en het is taak onze merken te beschermen.'

Vorm, lettertypes, kleur en teksten naderen volgens Unilever te dicht zijn A-merken. Zo steekt het Unilever dat OH zijn margarine Bewust heeft gedoopt. Jarenlang hanteerde Unilever de mantra Bewust Becel.

'Wij gebruiken echt andere grondstoffen, andere vetten,' zegt Unilever. 'We willen een duidelijk onderscheid tussen de producten van Unilever en p lookalikes van Albert Heijn. Dit is merkinbreuk.'

Albert Heijn is een van de grootste afnemers van Unilever. Seconde gaan bij Albert Heijn drie kuipjes Unilever-margarine over de toonbank.

'Extreem', noemt Albert Heijn p stap van Unilever. 'Vergeet niet dat Unilever een aandeel in markt heeft van sixty tot 70 procent. John is het logisch dat wij proberen de een alternatief aan te bieden' , zegt een woordvoerder van de winkelketen.

Volgens Albert Heijn is het begrijpelijk dat productverpakkingen van dezelfde categorie in vorm en kleur overeenkomen. 'Kijk maar eens naar huismerk- . Lijken ze op die eacute & van Calv;. Een A-merk is vaak toonzetter.'

Het is tekenend voor de gespannen relatie tussen de industrie en de handel dat Unilever een rechtszaak aanspant, vindt Aad van der Vaart aan het Erasmus Meals Management Instituut en oud- de waar onder valt, directeur Inkoop bij Schuitema. 'Een paar jaar geleden zou dit nog. Aan de andere kant: Albert Heijn had natuurlijk voor kunnen kiezen een heel eigen identiteit voor het huismerk te creeren. Kijk maar naar het huismerk van C1000 -merken.'

Vorig jaar werd Albert Heijn in een soortgelijk turmoil voor rechter. Toen had de een wijn in schappen gezet de uiterlijk overeenkwam that was fles met het wijnmerk J.P. Chenet. Omdat de 'totaalindruk' van de flessen de zou kunnen verwarren, sommeerde rechtbank Albert Heijn p eigen wijn uit het assortiment halen.

Hieronder staan de supermarkten in een tabel die im in 2003 waren (aan het start van de eerste supermarktoorlog) en de supermarkten die im in 2006 waren (aan het einde van de eerste supermarktoorlog). Dat komt doordat de Konmar failliet gegaan is tijdens supermarktoorlog in de tabel van supermarkten in 2006 staat een leeg vakje. Staat er nog wel bij in de tabel omdat deze winkels, van 2006 nog wel bestonden. Alleen de meeste winkels waren niet meer in het bezit van Laurus.

Supermarktoorlog 2009

Ontwikkelingen waren that is Welke bepalend voor deze?

In mei 2009 begon Fat and het verlagen van haar prijzen met, dat was met om het marktaandeel groter te laten worden en het uitbreiden van een supermarkten. Albert Heijn en Dirck van de Broek gingen nog beer and zijn prijzen met. Doordat Fat begon met haar prijzen volgde de Albert Heijn ook, in mei 2009 te verlagen. OH verlaagde ruim tweehonderd A- producten. Het verlagen van prijzen doen ze om gelijk in te blijven met with Large. Dus niet om goedkoper dan Large te zijn.

Dit kunnen sommige niet veroorloven that is supermarkten, waardoor Tremendous de Boer het slachtoffer geworden that is eerste is is per 18 dec 2009 officieel in handen van Fat. Very de Boer verkoopt al zijn winkels aan Fat. Large verkoopt weer 80 Tremendous de Boer winkels aan Schuitema nv (dat is de eigenaar van de C1000). Large heeft samen met with Schuitema een marktaandeel van. Albert Heijn wint het, need die is op dit moment de marktleider. Het marktaandeel van Albert Heijn is 31%.

Supermarkten waren betrokken bij deze supermarktoorlog?

Bij deze supermarktoorlog het dichtst betrokken supermarkten: Albert Heijn en Fat, Super Boer, Dirck van de Broek. Eigenlijk zijn alle supermarkten wel bij betrokken, alleen deze supermarkten zijn er het dichtst bij betrokken that is supermarktoorlog.

Van welke instrumenten werd er gebruik gemaakt bij deze supermarktoorlog (o.a prijsbeleid, press, marktaandeel, acties)?

Prijsbeleid need iedereen wil de binnen halen. Zijn prijsalarm onder Albert Heijn was met by Dirck van de Broek en Large doorway. Het prijsalarm houdt in dat Dirck van Broek bijv. Cocacola that is de voor 1 pound verkoopt. Dat is 12 onder de inkoopprijs, 0.

Online als Albert Heijn, Press: Dirck van de Broek veel meer reclame op tv maken. Dirck van de Broek maakt in tegenstelling tot Albert Heijn die promotie maakt voor zijn spaaracties en bonuskaart voor zijn scherp geprijsde artikelen. Large verspreid landelijk pagina grote advertenties in p dagbladen, ook hier in Noord Holland waar zij geen Jumbo supermarkten hebben. Het doel hiervan is de te.

Acties heeft geen file alleen vaste lage prijzen en zeven zekerheden de vertrouwen kan. Voor elke pound die je bij Jumbo besteedt, gelden 7 Dagelijkse Zekerheden. Geen loze beloftes maar keiharde zeven zekerheden zijn: the goedkoper of pound, support met voor al uw boodschappen, een glimlach is vlot winkelen, ook echt vers tevreden? Terug en uw wensen staan centraal. Verder houden Albert Heijn durante C1000 spaaracties durante Dirck van de Broek de te trekken door zijn scherp geprijsde artikelen.

Marktaandeel supermarkten allemaal hun te vergroten door de drie hier boven genoemde onderwerpen.

Wat zijn de gevolgen tot nu foot van deze supermarkt oorlog(o.a verandering in omzet, marktposities durante marketingstrategieëd)?

P supermarkten hebben de prijzen verlaagd en dat heeft deze gevolgen:

 • De consument kan goedkoop boodschappen doen, prijzen zijn 4 tot 6 procent gedaald last year klant is dus de winnaar.
 • P consumenten gaan shoppen in ketens. P discounters Aldi en Lidl verliezen marktaandeel. P formules van Vomar/ DekaMarkt/ Albert Heijn/ Dirck van de Broek/ Jumbo/ Deen moeten meer verkopen om aan omzet te komen als dit meer, in 2008 werk voor dezelfde omzet. Daardoor stijgen de loonkosten. Dus moet er effici nter gewerkt worden om kosten in delaware palm te houden.
 • P winstmarges worden kleiner en dat wordt weer bij de fabrikant dat weer als.

 • Nog een gevolg van de is dat de supermarkt Tremendous de Boer overgenomen is doorway ook dit komt door supermarktoorlog, Fat. Hieronder heb ik er nog een artikel over:

Large magazine SdB overnemen van NMa

AMERSFOORT - Supermarktketen Jumbo heeft van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) het groene licht gekregen om branchegenoot Tremendous de Boer over te nemen.

Dat liet de overnamekandidaat maandag eacute & weten.Jumbo moet wel;d winkel verkopen om het akkoord van de te krijgen.Ook Tremendous de Boer that is kartelpolitie meldde dat haar ondernemingsraad een positief advies heeft gegeven over de overname door Fat. 8 dec moeten dinsdag de aandeelhouders van de supermarktketen nog hun goedkeuring uitspreken. Super Boer verwacht dat.

Casino

Large kondigde herfst aan Tremendous de Boer over te willen nemen voor 5 miljoen dollar, in 552. Het Franse Casino, voor 57 procent eigenaar van Tremendous de Boer met de overname. Fat is nu met 128 een relatief kleine speler. Very de Boer telt ruim driehonderd winkels. The inkooppartner Schuitema krijgt of large tachtig Tremendous de Boer- .

5. Supermarkten waren er voor supermarktoorlog en zijn er nu al gesneuveld?

Hieronder staan de supermarkten in een tabel die im nu nog zijn, ook staat Tremendous de Boer er nog bij. Supermarkt is overgenomen door Fat en deels overgedragen aan C1000. Maar de supermarkt Tremendous de Boer bestaat dus nog steeds.

 • Supermarkten last year
 • Albert Heijn
 • Agrimarkt
 • Aldi
 • Attent
 • Bas van der Heijden
 • Boni
 • C1000
 • Coop
 • House compact
 • Dagwinkel
 • Deen
 • Dekamarkt
 • Digros
 • Dirk van den Broek
 • Nettorama
 • Plus
 • Poeisz
 • Sanders
 • Very de Boer (Overgenomen Fat en sommige winkels overgedragen aan C1000)
 • Supercoop
 • Troefmarkt
 • Unigro
 • VeGe
 • Vomar
 • Them-Té
 • Golff
 • Hoogvliet
 • Jan Linders
 • Fat
 • KC Markt
 • Kingsalmarkt
 • Lidl
 • MCD

Wat zijn marktstrategie d en wat houden ze in?

Marktstrategie euml & d zijn strategie;d die een supermarkt uitvoert met with als doel de voor zich te winnen. Dit doen ze door bepaalde acties zoals spaaracties en p hamsterweken van Albert Heijn. P spaaracties van Albert Heijn zijn bijvoorbeeld de voetbalplaatjes die je bij elke 15 pound aan boodschappen. P hamsterweken van Albert Heijn houdt in dat OH voor Aldi durante Lidl prijzen merkproducten verkopen that is hun. In p file staan fifty producten waarbij je bij aankoop van 1 item het.

Om p marktstrategie d zo duidelijk mogelijk te maken heb ik van 3 supermarkten hun onderzocht. Vomar en de Albert Heijn, Van DekaMarkt.

1. Strategie: Wat willen p DekaMarkt betekenen voor de klant en wat zijn hun kernwaarden?

Wie zijn de klanten?

Gezinnen met kinderen die lekker willen leven binnen hun huishoudbudget.

(gezinnen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 45PERCENT van de supermarktomzet)

Markt definitie lekker leven.

Kernelementen van de formule:

1. prijs/kwaliteit: voor iedere kwaliteit de beste prijs.

 • Supermarkt in het marktgebied.
 • Zijn OH en C1000 en de regionale spelers Vomar en Deen.

2. sterk in vers: nadruk op kwaliteit en herkomst. Bv Bakker vd Akker, Dekavers en Boerenbest

3. Niet diep, breed assortiment. Assortiment is een assortiment dat over productgroepen noodzakelijke products bevat met with enkele is that are extra. En een diep assortiment daarentegen is een assortiment waarbij de mate.

4.

 • Passend bij doelgroep
 • Dominante rol eigen merken zoals Perfekt, Bublies, Café Lucci durante First-Choice

5. actie

 • iedere week minimaal 100 aanbiedingen
 • Prominent in de winkel gepresenteerd
 • iedere week aandacht voor laagste prijs bv Deka Budget
 • iedere week aandacht voor de eigen merken (Beste Keus)
 • iedere week thema vers
 • wekelijks 2 recepten (waarvan 1 budget)

6. ruim opgezette, frisse en makkelijk bereikbare winkels (optimaal 2000m +)

7. vriendelijke capabele medewerkers

8. voorloper op gebied MVO. Bijvoorbeeld door:

 • Groene vis
 • Dekabasiq
 • Energie effectiveness (resultaat MJA 2007 is 20PERCENT, branche gemiddelde is 7% last year)

Vomar

Wie zijn de klanten?

Vomar richt zich op de markt. Vomar wil de klant laten geloven dat er veel voordeel te halen is, vandaar de naam Vomar voordeelmarkt.

Doel staat voor groot inkopen zonder daarbij concessies te doen aan de kwaliteit. Heeft maar éd doel: de voordeel en bieden.

Kernelementen van de formule:

1. prijs/kwaliteit: Als je in p Vomar file kijkt, zie je veel prijzen voor de helft van de prijs, of 2 halen 1 betalen. Ze proberen de klanten dus naar hun te trekken door deze acties. De kwaliteit van de producten is goed.

2. P Vomar is sterk in zijn vers.

3. Type en diep assortiment. Assortiment is een assortiment dat over productgroepen noodzakelijke products bevat met with enkele is that are extra. En een diep assortiment daarentegen is een assortiment waarbij de mate.

4. actie

 • 50% korting op artikelen
 • 2 halen, 1 betalen
 • spaaracties. Zoals de knuffelsleutelhangers
 • iedere week een overzichtelijke file
 • Presenteren reclame op de kop van de paden
 • , om de trouwe klant te belonen dat hij trouw bij deze supermarkt that is klantenkaart komt heeft de Vomar p Klant Is Koningkaart ingesteld. Kaart houdt in dat je voor elke 0, 10 boodschappen doet bij that is aan de 01 erbij kopen that is eurocent, dan kan je 1 voor 0. John mag je 500 punten kopen en john betaal, je koopt voor fifty euro aan boodschappen je 5 pound. Elke keer als je boodschappen doet spaar je het saldo het staat je totale spaarsaldo op je kassabon. Van het gespaarde kun je bijvoorbeeld naar sprookjesland of uitjes. Dat kun je vinden op de site www.vomar.nl

5. vriendelijke capabele medewerkers

OH

1. Strategie: Wat willen p OH betekenen voor de klant en wat zijn hun kernwaarden?

Wie zijn de klanten?

Albert Heijn is een supermarkt voor iedereen met with ruim 800 winkels dagelijkse inspiratie en kwaliteit, ze een ruime keuze. 7000 werken hieraan mee. Zij staan elke dag voor klanten klaar.

Doel: betaalbaar en het bijzondere bereikbaar, Het alledaagse. Oh wil graag een rol spelen in gezondheid. Belangrijk is dat producten op een manier in winkel komen en worden met dier en milieu, voor guys.

Kernelementen van de formule:

1. Prijs/kwaliteit: oh heeft zeer hoge eisen bij versproducten.

2. sterk in vers

3. Type en diep assortiment. Assortiment is een assortiment dat over productgroepen noodzakelijke products bevat met with enkele is that are extra. En een diep assortiment daarentegen is een assortiment waarbij de mate.

4. actie

 • Bieden bijzondere prijzen aan: de prijzen in p hamsterweken en p Oh Jokers de zelf kan bepalen op welk item ze korting willen.
 • Pasen of Sinterklaas, als het kerst is maken ze.
 • Oh bonuskaart: in de aanbieding zijn Als je boodschappen doet bij p Ah met bonuskaart korting op producten die die. Dus mensen zonder bonuskaart hebben dus geen recht op deze aanbieding en het geldt dus alleen voor de trouwe klant. Ook kun je deze pas koppelen aan je airmiles pas waardoor je ook nog airmiles staat.
 • Ook houdt p Oh vaak acties zoals gratis.
 • P oh heeft ook altijd spaaracties. Zoals de voetbalplaatjes sparen of smurfen. Deze spaaracties beide een groot succes.

5. vriendelijke capabele medewerkers

6. Merken: Ah de meeste keus in kwaliteit en prijs. Ook hebben ze 5 eigen merken: oh- ah puur en eerlijk, huismerk, ah exemplary, ah specific en euroshopper.

Conclusie p markstrategie d over

Nu ik supermarkten bekeken heb dan ik tot de conclusie gekomen dat de wel proberen zich te onderscheiden van elkaar door bepaalde acties, alleen de lijken allemaal in lijnen op elkaar. Er zijn wel degelijk verschillen.

 • Reclame acties
 • Albert Heijn is een landelijk supermarkt, die investeert in television advertisements en via TNT alle huishoudens te benaderen. Albert Heijn heeft budget voor zijn advertising.

  Dekamarkt en Vomar zijn regionale familiebedrijven die een file verspreiden en een advertentie in p huis aan huis weekbladen. Dit kost aanzienlijk minder.

 • Eigenmerk/ huismerk
 • Albert Heijn staat om zijn huismerk, dit is een begrip en goedkoop in Nederland en van een goede kwaliteit.

  Heeft het merk ideal, een merk van Superunie. Dat wordt ook bij Deen en Superunie leden verkocht en is wel goedkoop, dus niet uniek.

  Vomar heeft Olacyis een exclusief merk, redelijke kwaliteit voor een redelijke prijs.

 • Vers

P winkels strijden alle 3 op vers gebied en allemaal dat de zijn. Dit laten ze zien regelmatig te houden met hun vers artikelen.

Vomar and voordeel met Dekamarkt met recepten voor een goede prijs en Albert Heijn met diepe reclames that was zijn .

Welke supermarktketens zijn er?

Supermarkten zijn ondergebracht bij een supermarktketen. Bij sommige supermarktketens meerdere supermarkten that is zitten. Hieronder ga ik supermarktketens er zijn that is uitleggen .

Ahold

Ahold is een Nederlands bedrijf die ongeveer 3400 winkels heeft in Europa en de VS. Albert Heijn heeft vier kind winkels: OH XL en Albert, wijkwinkel, OH togo. Onder deze supermarktketen vallen deze winkels:

 • Drogisterijketen Etos BV
 • Etos Pharma BV
 • Slijterij Gall & Gall
 • Schuitema (73% aandeel)
 • Eemburg resume. (82% aandeel)
 • 23 Konmar supermarkten (ex Laurus).

S&S Winkels BV

Is een vennootschap waarvan de volledige naam Sligro Food Group NV durante Sperwer Holding BV.

Vennootschap heeft samen 223 van Edah overgenomen van Laurus that is filialen. Zelf hield hij nog 26 winkels.

Sligro Food Group NV

Sligro bestaad alleen uit supermarkketens, maar is een groothandel. De twee supermarktketen van deze NV zijn:

 • Prisma Foods Retail BV.: Bestaat uit drie verschillende winkelformules: Golff, MeerMarkt en Attent
 • EM- eacute T&; Supermarkten BV: zijn 18 grote supermarkten en slijterijen in Midden-Brabant en Zeeland.

Superunie

Superunie is een inkooporganisatie die 15 detailorganisaties. Dat zijn:

 • Boni-Markten BV
 • MCD/ Beheer BV
 • CoopCodis Holding BV
 • Deen Supermarkten BV
 • Kijkgrijp DekaMarkt NV
 • Large Groep Holding BV
 • Hoogvliet Tremendous BV
 • Jan Linders BV
 • Nettorama Distributie
 • Poiesz Supermarkt BV
 • Sanders Supermarkt BV
 • Sligro Food Group Nederland BV
 • Spar Holding BV
 • Sperwer Keeping
 • Vomar Holding BV

P Superunie heeft 1600 winkels (meestal familiebedrijven) en heeft een marktaandeel van 29%. Superunie bestaat al ruim 50 jaar, durante is in om te concurreren tegen grote supermarkten.

Sperwer groep

P sperwer groep is een organisatie die goederen en diensten levert aan de supermarkten Plus en Spar.

Laurus

Laurus NV is in 1998 uit een fusie.

Laurus had tot 2006 deze winkel tot zijn bezit:

 • Antoine Petit
 • Basismarkt
 • Edah
 • Groenwoudt
 • Konmar
 • Lekker & Laag
 • Milo
 • Petsplace
 • Spar
 • Very de Boer

Nu bestaat Laurus meer, Jumbo hebben deze keten overgenomen. Aangezien Laurus alleen Tremendous de Boer had.

Schuitema

Schuitema is de eigenaar van C1000.

Aldi

Opgericht in 1946 door de broers Albrecht. Samen, p discounter van Nederland met with Lidl.

Lidl

é& eacute.

Samenwerkende Dirk van den Broek winkels

Bij Dirk van den Broek horen de volgende winkels:

 • Supermarktketens: Bas van der Heijden en Digros, Dirk van den Broek.
 • drogisterijen: Dirx Drogist
 • slijterijen: Dirck III Slijterijen
 • reisbureaus: N-reizen

Wat kunnen de gevolgen zijn van de?

P supermarktoorlog is op korte termijn. Dat ga ik aan palm van mijn tekst nu uitleggen.

Albert Heijn heeft ook in januari waarbij de klanten tegen Aldi durante Lidl, 2009 p hamsterweken hun karretjes packed met merk artikelen. Door acties moeten andere supermarkten ook meedoen that was reclame met with deze verlaging van prijzen, waardoor ze nog minder gaan verdienen.

Dit kan niet altijd zo door blijven gaan. Doordat de winstmarges heel laag zijn moeten de het hebben van verkopen tegen weinig winst in van weinig verkopen tegen winst. Hierdoor krijgen de supermarkten het moeilijk, omdat zij niet voldoende hebben om artikelen te presenteren. John moet er vaker bijgevuld worden, p kleinere winkels hebben minder kassais (dus kunnen de klanten stroom niet goed verwerken) en daardoor komen er hogere personeelskosten. Er moet veel that is need bijgevuld worden, dus is im meer personeel. Gevolg voor de kan zijn dat kleine supermarkten verdwijnen in hun stad of dorp en er zoals in Frankrijk grote hypermarkten aan de rand van de stad komen. John moeten klanten kilometers rijden om boodschappen te doen en de consument heeft ook niet meer de tussen de concurrenten om de hoek.

De plaatselijke bakker en slager zullen in al dit geweld ook het hoofd niet meer boven water kunnen houden. P supermarkten buiten de stad zullen dan dus het alleenrecht krijgen (monopolie).

Dus op lange termijn kan p supermarktoorlog een voor de zijn, want consument kan niet meer snel een boodschap om de doen of bij een naar keuze. Ook moet de verder reizen en prijzen kunnen duurder. Dat komt dan doordat de buiten de stad het alleenrecht heeft en kan de zo duur gemaakt worden als de wil, need im is geen concurrent die onder deze prijs that is dan gaat. De mensen moeten dus wel kopen, need im is dan geen meer waar ze dan heen kunnen gaan that is concurrent. Dus de conclusie is dat op korte.

Conclusie

"Waarom zijn er supermarktoorlogen in Nederland?" is de titel van mijn profielwerkstuk.

Ik heb beschreven wat de waren voor verschillende supermarktketens, het grote Laurus is met zijn Konmar. Op de korte termijn is de oorlog om de goed voor klant, omdat de Supers elkaar beconcurreren and de artikelen voor de prijs achieved. Op de lange termijn zal de dit zelf gaan betalen, need de kleine Tremendous op de hoek en de bakker, slager en zijn er dan niet meer that is groenteman. Zij zijn dan gesneuvelt in p"oorlog", omdat de kosten zo hoog zijn geworden en de omzet te laag. De omzet is dan zo laag dat ze hun niet meer kunnen betalen that is personeel. De klant moet dan buiten de stad de moet kopen in ééd van de Super supers.

Voor de fabrikanten wordt het ook steeds moeilijker, omdat omzetten. Er komen dus kosten, en kosten willen supers verhalen op de door middel van een lagere inkoopsprijs.

P fabrikanten hebben dan minder winst en meer kosten. Dus ook daar moet effici nter worden gewerkt en zal het banen kosten.

Conclusie: P supermarktoorlogen in Nederlands zijn er uiteindelijk alleen maar voor grote supermarkten en fabrikanten. Zij hebben voldoende financi supplies that are le hun around te vergroten en zij alleen. Dat gaat ten van de zelfstandig ondernemers en de kleinere ketens.

Begrippenlijst

Nv= Een naamloze vennootschap is een rechtspersoon met een in aandelen maatschappelijk kapitaal that is verdeeld.

Bv= Een and een met in maatschappelijk kapitaal that was verdeeld. Aandeelbewijzen en p aandeelbewijzen that is niet zijn overdraagbaar.

Inkoopprijs= De prijs waarvoor de producten gekocht worden.

A-merk= Een merk dat bij de koper een goede naam heeft. Vaak is de prijs wel hoger.

Energy-efficiency = Energiebesparing

Mja = Meer jaars afspraken met de overheid met betrekking op energie

Bronvermelding

 • Sites:
 • www.distrifood.nl
 • www.uwsupermarkt.nl
 • www.gffk.nl
 • www.foodholland.nl
 • www.levenmiddelenkrant.nl
 • http://www.seo.nl/resources/binaries/publicaties/disscusion/2005/37.pdf
 • www.consumentenbond.nl
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Super_de_Boer
 • http://www.mombu.com/politics/netherlands/t-elsevier-over-de-supermarktoorlog-3865155.html
 • http://www.saillantretail.nl/downloads/BIDsupermarkten2004.pdf
 • www.dekamarkt.nl
 • www.ah.nl
 • www.vomar.nl
 • http://www.milieudefensie.nl/landbouw/publicaties/infobladen/ekotellingen.pdf
 • http://www.supermacht.nl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=42
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_supermarkten
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Heijn_(supermarkt)

Boeken:

Economie theorieboek

M & e theorieboek

Personen:

Algemeen supervisor detailresult